Publisert Legg igjen en kommentar

Jorda vår, vårt ansvar.Vi kan ikke la jorda vår ende som et steinmassiv, der mennesker murer seg inne i hver sine festninger mens de klamrer seg til sine meninger, kjemper for dem, til det ikke er mer igjen å kjempe for.

Vi må ta nødvendige grep for å ta vare på kloden vår. Ja, vi må ikke kaste gift i havet. Vi må slutte å bruke plast. Mikroplast er livsfarlig for dyr og mennesker. Avfall må sikres på forsvarlig vis. Selvsagt.

Vi kan ikke la pengemakta styre verden. De er stort sett mest interessert i tjene sine egne interesser. Det vil si fylle lommene slik at de har nok for seg selv og alle kommende generasjoner. Sånn bygger vi ikke gode samfunn.


Vi kan godt ta opp all olja som ligger i jorda og bruke den opp, for vi skal sørge for at fremtida kommer frem til nye energiformer. Olja er ikke annet enn tidligere trær og vekster som har sine lagre av energi i behold. Da blir det meningsløst å skulle hogge ned skauen for å lage biodrivstoff mens vi lar olja ligge. Levende vekster fungerer som våre lagre med CO2, og takk naturen for det. Vi får oksygen som vi trenger. De får karbondioksyd som de trenger. En sunn utveklsing mellom natur og mennesker. Karbondioksyd er ikke et skummelt spøkelse. Det holder jorda i live.


Når det gjelder klima endringer, har det alltid vært klimaendringer. Jorda vår har endret seg dramatisk en uendelig mengde ganger. Vi må ta vare på den uansett hvordan den endrer seg og ta de beste grep vi kan for å få det til. Ingen atomsprengninger, ikke våpen til å drepe hverandre med.

For det er virkelig det vi burde ta fatt på og være sinte på. Våpnene som skal beskytte oss mot oss selv og fiendtlige medmennesker som vil utrydde alle de som ikke tenker likt som dem selv. De er livsfarlige, så jeg forstår at så lenge sånne folk lever blant oss, må vi ha våpen. Derfor må vi arbeide for broderlighet mellom mennesker i god vilje.


Så må vi for all del slutte å bry oss med dyr som fiser. Vi fiser alle sammen, og det skal vi fortsette med. Vår jord har utviklet alt det liv som er her. Det livet skal vi ta vare på. Vi skal produsere grønnsaker, frukt og kjøtt, og vi skal ikke tømme ut overskuddslagre fordi vi er redde for at priser skal falle. Det er ikke økonomien som skal styre våre liv, men sansen for å gjøre det rette. Folk sulter, og vi ødelegger mat. Tvi vøre.
Vi skal ikke kutte ut flyreiser heller. Jorda har blitt mindre, jorda har blitt vår alles. Selvfølgelig skal vi fly til alle steder så vi kan bygge brorskapsbånd verden over, så vi kan ta vare på jorda vår sammen. Selvfølgelig skal vi ha biler så vi kan ta oss over alt hvor vi vil på denne vidunderlige kloden, ikke bare reise dit det går offentlig transport. Offentlig transport skal ikke stoppe meg fra å komme meg rundt å se verden.

Hva må vi gjøre for å redde jorda?

Vi må ta vare på jordoverflata, alle vekster, alle dyr og alle mennesker. Viljen til å gjøre det, må vi hente frem fra dypet av oss selv.
Vår atferd mot andre mennesker er det første og det viktigste vi må begynne med. Det er kun vi som kan endre oss selv. Mennesker kommer til verden med muligheter for et godt liv. Barn må oppdras. Foreldre, barnehage og skole må sørge for det.
Vi må slutte å baksnakke andre både i tale og tekst.
Vi må slutte å ville bestemme hva andre skal, tenke, mene og føle.
Vi må slutte å bestemme hvordan andre skal handle.


Vi må slutte å dømme de mennesker som ikke handler, tenker og gjør som oss selv. Alle må tillates full ytringsfrihet uten å risikere og bli mobbet uansett hva de mener i en sak.

Selvfølgelig skal ingen skjelle ut, trakassere eller henge ut andre for sine meningers skyld. Siden vi ikke sitter inne i andres hoder, må vi akseptere hva hver og en av oss sier er sant, for vi kjenner ikke den andres sannhet. Vi må slutte med dette unnskyldningstyranniet som har vokst frem. En unnskyldning er en privatsak mellom mennesker. Ingen skal si unnskyld uten om i fri vilje.

Vi må aldri hakke ned på noen på grunn av deres tro, eller deres religion. Folk må få tro hva de vil. Ingen skal tvinge andre til å tro, ei heller unger. Unger bør få være fullstendig frie fra å bli forkynt for i barndommen. Unger vokser opp i hjem der det utøves tro, men de skal ikke forkynnes for. I skolen skal de lære om religion, sin kulturs og andre kulturers. De må få bli voksne på en sunn måte. Først da kan de finne svarene selv. Vi bør heller forsøke å forstå hverandres tro og respektere andre trosretninger, deres måter å tenke på.


Ingen skal skade hverandre eller betvinge hverandre i religioners navn, aldri.Vi må slutte å slå, bruke vold, lyve og stjele for å oppnå fordeler for oss selv. Vi må lage oss et samfunn der vi er trygge og vet at samfunnet vil ta vare på oss etter beste evne.

Vi skal ikke lempe våre skjønnhetsidealer over på andre ved å kritisere utseende eller klesdrakt. Kosmetisk kirurgi burde være helt unødvendig der det ikke skapes et skjønnhetstyranni. Ingen burde tjene penger på å fremstille kropper på en manipulert og innstudert måte. Vi er folk, og vi er gode nok akkurat slik som vi er alltid.


Ingen skal drepe, skade, trakassere, true eller voldta noen.Folk er ikke ansvarlige for hva andre føler ved deres ord. Det må hvert enkelt voksent menneske ordne opp i selv.

Folk er ikke ansvarlig for hva andre føler ved deres handlinger. Det må hvert enkelt voksent menneske ordne opp i selv.Den som slår først har alltid feil.


Der ingen slår, blir det ingen krig.
Kan vi ikke bare bli enige om dette så bygger vi en vidunderlig verden sammen.Legg inn en kommentar